Werkzaamheden

April 2023: Op dit moment ben ik bezig met plannen om een kleinschalig gezinshuis op te zetten voor gehandicapte kinderen. Naast het werk dat ik nog steeds doe in het staatskindertehuis zijn er veel dingen die geregeld moeten worden om dit gezinshuis te kunnen openen. Meldt u aan voor de nieuwsbrief dan houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Werkzaamheden
Van november 2016 tot en met augustus 2020  heb ik gewerkt in het ziekenhuisproject van Stichting Children's Relief. Ik heb gewerkt op de kinderafdeling in het ziekenhuis in Beregowo en in Vinogradiv. Op deze afdelingen lagen baby's van 0-2 jaar die waren achtergelaten door hun ouders. Ik was hier samen met mijn Nederlandse collega’s om de kinderen liefde en aandacht te geven en hen te stimuleren in hun ontwikkeling. 

Door nieuwe wetgeving vanaf april 2020 worden er steeds minder baby's in het ziekenhuis opgevangen. Ouders die niet voor hun kinderen kunnen zorgen worden gevraagd documenten te ondertekenen zodat de kinderen direct naar het kindertehuis kunnen. Ons werk in het ziekenhuis werd dus steeds minder noodzakelijk.
De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat minder ouders hun kind achterlaten, wat natuurlijk erg positief is. Helaas zijn er toch ook nog steeds veel situaties waarin het kind niet thuis kan wonen en afgestaan wordt. Deze kinderen blijven soms nog korte tijd in het ziekenhuis, waarna ze naar het kindertehuis gebracht worden. Ons werk in het ziekenhuis liep dus af, maar was nog niet afgerond. De nood heeft zich eigenlijk verplaatst naar het kindertehuis. Er zijn daar nog zoveel kinderen die liefde en aandacht nodig hebben!

Staatskindertehuis
In het staatskindertehuis waar ik nu werk wonen ongeveer 100 kinderen van 0-7 jaar. Ik werk daar op een groep met gehandicapte kinderen. Veel van deze kinderen liggen een groot deel van de dag in hun bed of in de box. We geloven dat ze tot veel meer in staat zouden zijn als ze geliefd en gestimuleerd zouden worden. Ons doel is om deze kinderen te laten zien dat ze geliefd zijn, we willen hen helpen om zowel fysiek als mentaal sterker te worden.

Liefdevolle aandacht geven
We willen knuffelen met de kinderen, met ze spelen, naar ze luisteren en met hen praten en lachen.
Hoop geven
Door met en voor de kinderen te bidden, met hen te zingen en boekjes te lezen willen we hen laten zien wie Jezus is. We hopen en bidden dat de kinderen mogen ontdekken dat Hij van hen houdt, altijd met hen mee gaat en hen een hoopvolle toekomst geeft.
Opkomen voor de kinderen
We willen betrokken zijn bij de kinderen en proberen in te zien wat de kinderen nodig hebben, ook op bijvoorbeeld medisch gebied. We willen dit bespreekbaar maken en zo op komen voor de noden en behoefte van de kinderen.
Sterker worden
Door oefeningen met de kinderen te doen helpen we hen fysiek sterker te worden. We willen hen stimuleren in hun ontwikkeling door te oefenen met bijvoorbeeld zitten, lopen en zelf eten. Ook willen we (financieel) helpen als er medische zorg nodig is. Door contact met therapeuten, medici of pedagogen in Nederland hopen we waar nodig een doelgericht plan voor het kind op te stellen en hem/haar zo te helpen zich verder te ontwikkelen.

Voorbeeld zijn
In onze omgang met de kinderen hopen we een voorbeeld te zijn voor het vaste personeel in het kindertehuis. We hopen dat ook zij inzien hoe waardevol ieder kind is en dat zij ook in hun omgang met de kinderen dit laten zien. We hopen daarmee de omstandigheden in het kindertehuis en de persoonlijke aandacht die ieder kind ontvangt te verbeteren.

Foto: Lotte Aerssens