Werkzaamheden

Op dit moment werk ik vier dagen per week in het ziekenhuis in Vinohradiv samen met mijn collega Mirjam Marijs. Van november 2016 tot en met augustus 2018 heb ik in het ziekenhuis van Beregowo gewerkt. 

Beide ziekenhuizen liggen in het zuid westen van Oekraine, op ongeveer 40 kilometer afstand van elkaar. De ziekenhuizen hebben een kinderafdeling waar ouders met kinderen op de poliafdeling komen, ouders met kinderen tijdelijk verblijven of kinderen alleen worden opgenomen. Sommige van deze baby’s hebben een liefdevol thuis waarnaar zij terug kunnen keren als zij weer gezond zijn. Anderen hebben dat helaas niet, of ouders zijn door armoede gewoon weg niet in staat hun kind veilig op te laten groeien. De kinderen verblijven 24 uur in hun bed en lopen erg achter op hun ontwikkeling. Mijn werkzaamheden zijn:

- Meewerken in de verzorging van de kinderen
De medische zorg voor de kinderen wordt gegeven door de Oekrainse verpleging. Ik help samen met andere Nederlandse medewerkers mee  met de overige zorg: de fles geven, de kinderen verschonen, met ze spelen en in bad doen.

- Een relatie opbouwen met het Oekrainse personeel
We willen graag samen met het personeel werken aan een verbetering van de situatie. Ik doe erg mijn best iets van de taal te leren en op die manier steeds wat beter contact te kunnen maken met het personeel. 

- Opvangen en samenwerken met de deelnemers van de werkvakanties een paar keer in het jaar
Een aantal keer per jaar komen er groepen vanuit Nederland die samen met ons een aantal weken in het ziekenhuis werken. Het is fijn om op die momenten wat extra tijd voor de kinderen te hebben. Ook is het goed om weer een andere blik op de problemen van sommige kinderen te hebben en natuurlijk is het erg gezellig.
‚Äč

- Meewerken aan de distributie van hulpgoederen
Vanuit Nederland ontvangen we veel hulpgoederen om in het ziekenhuis te gebruiken of uit te delen. Met name de kinderkleding zoeken we uit en we maken er pakketten van voor mensen met weinig geld of we gebruiken de kleding voor de kinderen bij ons in het ziekenhuis.